I Hede og Enge på Læsø Efterskole

Trails

Ved ankomst til Læsø bider man hurtigt mærke i, hvor meget plads der er omkring en. Vi skal ud og boltre os i den rige natursammensætning på øen.

Profilen “I Hede og Enge” er præget af outdoor, adventure, sport og naturfaglige aktiviteter, så hvis du kunne tænke dig at udforske naturens mange facetter til bens, på cykel eller på hesteryg, så er dette profilen for dig.

Der skal afprøves ukendte aktiviteter, brydes grænser, og i høj grad skabes et indholdsrigt forløb, med jord, sand og muld under sålerne og neglene.

Med profillæreren som tovholder, motivator og indholdsskaber kan du være med til at definere, hvilken vej profilen skal formes. Det kan blive en aktiv profil, en naturfilosofisk oplevelse eller måske noget helt tredje, men lidt af det hele skal vi have prøvet.

Læsø Efterskoles udbud til profilen

De forskellige kurser, der er forbundet med “I Hede og Enge”, bæres primært af profillæreren samt af vores andre skønne lærere, men også delvist af lokale foreninger og engagerede personer, der vil dele ud af deres viden og engagement. Der vil altså være en naturlig vekselvirkning mellem arbejdet på skolen, i naturen og ved andre lokale medskabere.

Profilens mindre kurser vil altid have en lokal vinkel, som vil give en bedre forståelse for de, vilkår vi arbejder under, og netop den nærhed vi, som efterskole har med resten af øen. Men også bibringe en vis faglighed til profilen indenfor samfundsfag, historie og naturfag. 

Vi har på Læsø Efterskole muligheden for og lyst til at sætte dig i mange nye situationer, der kan give et skub mod en ny interesse eller et bredere syn på verden.

Har du nogensinde;

 • redet på en hest i vandkanten?
 • samlet honning fra brune bier?
 • løbet orienteringsløb i kombineret terræn?
 • set en kødædende plante i det fri?
 • samlet svampe og planter i naturen?
 • set en stjernekonstellation med egne øjne?
 • mediteret mellem fugle og træer?

Ellers skal vi nok give dig chancen.

Hvorfor gør vi sådan på Læsø?

Enhver der er en del af et lille samfund ved, hvem man skal spørge for at få et relevant svar. Læsø er ingen undtagelse. Vi har utroligt mange komtepencepersoner på øen, som kan give indsigt i stort set alt mellem himmel og jord.

Deres unikke viden bliver oftest brugt i sommerperioden, hvor øens turisme blomstrer. Men nu kan de også få lov til, at dele ud af deres viden, på andre tider af året, til stor fornøjelse for både dem og os.

Dette skaber tråde ud på øen og ophøjer både efterskolens kvalitet og de lokale foreninger og erhverv. Dette er der også en læring i for vores elever. At samarbejdet lønner sig.

Tilrettelægger, undervisere og instruktører:

 • Profilen bliver skabt af profilens lærer, der til enhver tid vil være tovholder på undervisningen.
 • Læsø Efterskoles lærere udbyder deres kompetencer til kataloget
 • Foreningslivet og erhvervslivet på Læsø udbyder deres kompetencer til kataloget.

Indhold og erfaring:

 • Indholdsdelen bliver sammensat mellem profillæreren og de forskellige udbud. Der tilsigtes at komme forbi både sport, fordybelse, videnskab og håndværk i løbet af året.
 • Erfaringsgrundlaget for undervisningen er i top, da det ofte er personer der har en dybdegående interesse for kurset, der varetager det.

Tid og sted:

 • Teoretisk undervisning vil typisk foretages på Efterskolen. Her er ro og plads til at afprøve og arbejde sig ind på et emne.
 • Praktisk undervisning vil i størst muligt omfang også foregå på Efterskolen, mens nogle aktiviteter selvfølgelig også skal afprøves i bedre egnede omgivelser i det fri.
 • Der er afsat 2 timers ugentlig undervisning til profilundervisningen. Derudover er det muligt at tilvælge enkelte af kurserne som valgfag, eller tage egen fordybelsestid i profilen, så man kommer op på 4-6 timer ugentligt.

Muligheder i hede og enge

De små interesser kan have stor betydning. Hermed en lille præsentation af hvad profilen kan komme til at indeholde af delemner.

Hermed får du chancen for at sidde på en af Krogbækgaards Islandske heste. Det vil være en let introduktion til ridning, teoretisk og praktisk.

Et bistade med Læsøs brune bier står klar til behandling. Der skal laves tavler, arbejdes med bivoks, slynges og varmebehandles efter alle kunstens regler.

Himmelen har sin egen historie at fortælle. Tag med på en stjernerejse der kan give indsigt i planeten vi lever på med tidevand, årstidernes skiften og andre naturfaglige strømninger.   

Orienteringsløb i dag og nattetimer, i de enestående terræner på Læsø. Gåder, navigation og motion i én samlet pakke.

Først skal vi lære at overleve i det fri, derefter skal vi prøve det. Hvad kan man spise? Hvordan kan man holde sig tør, varm og rask uden hjælpemidler?

Naturens fag. Lær at identificere planter, blomster, svampe, dyr, insekter og naturens miljøer, deres kvaliteter og særtegn.

Vi tager på sanketur og finder krydderurter og svampe i det fri, til videre nydelse i det fri.

Følg stien og nå i mål med din distance. Der er mange ture at køre og løbe på Læsø, så distancen er underordnet. Hensigten og motivationen er de ledendeværdier.

Krydset markerer målet. Sigt, Pust ud og klem på aftrækkeren.

Vi skal kigge ind i teorien for jagt forstå formålet, målet og praktikken vedrørende jagt.

Byg et shelter, et fugletårn eller noget tredje og forstå hvad der gør en konstruktion bæredygtig i mere end en forstand.

Meditation, Mindfullness og Yoga har forskellige kvaliteter om de udøves inde eller ude. Vi skal finde roen i naturen.

Læsø har altid været afhængig af sin natur, som har ændret sig meget de sidste 500 år. Vi skal forstå hvordan naturen har påvirket livet på øen.

Læs mere om vores profiler

Kontakt os

Start rejse på Læsø efterskole ved at tilmelde dig som elev. Har du spørgsmål sidder vi altid klar til at besvare dine e-mails.

I Hede og Enge

Er du vild med adventure, og outdoor aktiviteter? Synes du det kunne være spændende at udforske Læsø til bens, på cykel og på hesteryg? Så er dette profilen for dig.

I Hede og Enge er en actionfyldt profil, hvor du i høj grad kan udfordre dig selv.

Her har du muligheden for at prøve kræfter med alt fra klatring, ridning og jagt til orienteringsløb og kurser i survival, med det formål at lære dig, hvordan du kan overleve af naturen.

Et af målene er at afslutte forløbet med fem dage uden teknik, hvor du sammen med en partner ikke må kontakte nogen. I skal vandre, løbe, cykle og ride rundt i Læsøs landskaber, hvor I også skal løse opgaver og samtidig bygge shelter og leve af naturens ressourcer ved åben ild.

Det er en aktiv profil, hvor du med sikkerhed også kommer til at udvikle dig personligt og ikke mindst lærer nye færdigheder.

På profilen arbejder vi med følgende overskrifter i teori såvel som praksis:

– Flora of fauna
– Sankning og jagt af naturens forråd
– Astronomi, konstruktion og klimaforståelse
– Fordybelse i det fri – Lyd, lys og sanser
– Historisk indblik: Læsø Land bind 1: Kvinden og jorden af Bjarne Stoklund

– Introduktion til forskellige outdoor aktiviteter:

Indhold opdateres løbende

Inhold opdateres løbende

Indhold opdateres løbende

Faget golf på Læsø Efterskole starter ud med et introforløb, der består af den nødvendige teori forbundet med golf, samt en stor del praktisk viden. Det fører til at du efterfølgende får dit ’golfkørekort, som giver dig adgang til at spille på den store bane, ikke bare på Læsø, men i alle Danmarks golfklubber.

Med udsigt til havet kommer du til at lære den korrekte måde at på golfkøllen, svingteknik, putting og meget mere. I de teoretiske timer bliver du introduceret for golfens regler og ikke mindst etikette på golfbanen.

Under de grundlæggende lektioner vil du befinde dig på par-3 banen, putting green og driving range. Her er vi sikre på at alle er godt med og klar til at bevæge sig videre.

Det er desuden muligt en gang om ugen, at deltage i en gratis ekstra times undervisning sammen med Læsø golfklubs øvrige juniorspillere.

Udstyr kan lånes i klubben, hvis man ikke selv har det.Det er ikke et krav at du skal have erfaring med nogle af aktiviteterne når du starter. Vi skal nok lære dig alt hvad du behøver at vide.

Ridning

Profilen I Hede og Enge inkluderer også ridning som fag, men vil du gerne have et efterskoleår fyldt med heste, viden om dem, og selvfølgelig ridning, så skal du vælge det som dit fokuspunkt. Du kan læse mere om ridning på Læsø Efterskole her.Scroll to Top